– Isabelle Milon (Institute of Philosophical Practice, Francuska) održala je s djecom koja pohađaju satove Male filozofije u POŠ Nova u Zadru.

– Oscar Brenifier (Institute of Philosophical Practice, Francuska) održao je radionicu filozofije za djecu u predškolskoj ustanovi s djecom u dobi od pet godina.

– Učitelji su sudjelovali na seminaru »Filozofija u praksi« koji se održava u organizaciji Zadarskoga filozofskog kruga Hrvatskoga filozofskog društva u Zadru od 28. do 30. studenoga 2009. godine s radionicom »Što je lijepo?«.
– Učitelji Ivana i Bruno su u OŠ Bukovac u Zagrebu održali radionicu »Vrijednosti« na županijskom aktivu pedagoga 26. studenoga 2009. godine.
Učitelji Ivana i Bruno su u OŠ Trnsko u Zagrebu održali radionicu »Mudrost/kritično mišljenje« na županijskom aktivu pedagoga 11. studenoga 2009. godine.
– Od 13. do 19. srpnja učitelji Male filozofije sudjelovali su na ljetnom seminaru »Umjetnost pitanja«, koji se održao u seocu blizu srednjovjekovnog grada Vezelaya u Francuskoj. Ovaj seminar organizira poznati i priznati profesor Oscar Brenifier (njegove su slikovnice o filozofiji za djecu prevedene i na hrvatski jezik) i njegov Institut za primijenjenu filozofiju. U Francuskoj su učitelji održali radionicu (ovaj put za odrasle) nazvanu ‘Vrijednosti’.
– Učitelji Ivana i Bruno sudjelovali su na 14. ICPIC konferenciji (International Council of Philosophical Inquiry with Children) koja je održana u Padovi od 2. do 4. srpnja. Učiteljica Ivana sudjelovala je u poster-sekciji s temom »Using stories in the programme of Pettit Philosophy« , a učitelj Bruno s temom »Play – an auxiliary tool in developing cognition in the programme of Pettit Philosophy«
– Članak učitelja Ivane i Bruna »Petit philosophy – experiemental project of philosophy for children« objavljen je u časopisu Childhood and philosophy (službeni časopis ICPIC-a) u kojem se prikazuje program i način rada na satovima Male filozofije. Članak možete pročitati ovdje: http://www.periodicos.proped.pro.br/index.php?journal=childhood&page=article&op=view&path%5B%5D=368&path%5B%5D=325

–          Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je 16. srpnja 2009. godine službeno dalo svoje mišljenje o projektu Mala filozofija. Ministarstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje ovaj projekt ocjenjuje kao »vrlo dobar i inovativan, ponajprije zbog njegove kvalitete, ali i pokušaja da se djecu od rane dobi usmjeri prema analitičnome i kreativnom mišljenju«. Dakle, više nismo eksperimentalan program, nego program. (Mišljenje Ministarstva: Klasa: 007-02/09-03/00056; Urudžbeni broj 533-12-09-0004)

–          Učenici koji pohađaju satove Male filozofije održali su predstavu Tales na zatvaranju Državnog natjecanja iz logike i filozofije 23. ožujka 2009. godine. Uz predstavu je sudionicima bio prikazan i dokumentarni film Mala filozofija. (http://www.zadarskilist.hr/clanci/24032009/u-helsinki-putuje-zadranin-mario-klarin-petrina)

–          U Gradskoj je knjižnici u Zadru 26. veljače 2009. godine predstavljen rad i program Male filozofije. Održana je promocija dokumentarnog filma Mala filozofija, a učenici POŠ Nova, koji pohađaju satove Male filozofije odigrali su tri igrokaza: Tales, Sokrat i Sofija i Na satu male filozofije.   (http://www.zadarskilist.hr/clanci/01032009/filozofija-za-djecu)

–          Učitelji Bruno Ćurko i Ivana Kragić sudjelovali su na simpoziju »Filozofija slobodnog vremena i športa« u Zagrebu od  27. do 29. studenoga 2008. godine s predavanjem »Igra – put k multidimenzionalnom mišljenju. Na tragu filozofije za djecu«

–          Učitelji Bruno Ćurko i  Ivana Kragić s predavanjem »Uporaba priča u radionicama filozofije za djecu« sudjelovali su na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Kontroverze suvremene pedagogije i praksa odgoja i obrazovanja u Mostaru od 16. do 18. listopada 2008. godine.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather