Pogled u vlastito mišljenje

Od školske godine 2010./2011. Udruga je pokrenula projekt pod nazivom „Pogled u vlastito mišljenje“ pomoću kojeg se provodi program Male filozofije u 14 osnovnih škola, udruga i knjižnica u Republici Hrvatskoj. Projekt se provodi u 4 županije: zadarskoj, zagrebačkoj, vukovarsko-srijemskoj i osječko-baranjskoj. Osim 2 koordinatora u projekt je aktivno uključeno 11 volontera, mahom mladi nezaposleni profesori i studenti koji su nakon stručne obuke dobili ulogu voditelja radionica filozofije za djecu. Za sada radionice pohađa 207 učenika u dobi od 7-13 godina.

Naši animirani učitelji su se malo modernizirali i promijenili zahvaljujući našoj učiteljici Idi Sušić. Za svaku radionicu je pripremljena po jedna prezentacija. Jednu od prezentacija možete vidjeti http://www.petit-philosophy.com/downloads/beauty_2011.pps

Pogledajte nekoliko linkova o samom projektu:

http://www.057info.hr/vijesti/2010-10-01/radionice-za-djecu-pogled-u-vlastito-misljenje

http://www.hrt.hr/index.php?id=469&tx_ttnews[tt_news]=88751&tx_ttnews[backPid]=469&cHash=4cb87ff718

http://www.skole.hr/veliki-odmor/pozivnica?news_id=3938

http://www.slavonija-info.com/vijest/vinkovci/3892-predstavljen-program-qpogled-u-vlastito-miljenjeq.html

http://www.hrv.hr/kultura/3788-qpogled-u-vlastito-miljenjeq.html

http://www.zadarskilist.hr/clanci/05102010/glavni-nam-je-cilj-motivirati-djecu-na-uvjezbavanje-vlastitog-misljenja

Antikorupcijski projekt

Program Male filozofije „Kritičkim promišljanjem osvještavanje štetnosti korupcije kod djece od 8 do 12 godina”dio je  antikorupcijskog projekta tvrtke Holcim Hrvatska. Zahvaljujemo Holcimu na povjerenju, a izuzetno smo ponosni što u ovom projektu surađujemo s udrugama:

 • DIM – Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj s projektom “KORUPCIJA – i tvoje NE je važno!” – http://www.dimonline.hr/main_hr.html
  • e-student – financijski klub s projektom “Studenti protiv korupcije”
  • Radio 101 s projektom “Hobotnica” – http://www.radio101.hr
  • Udruga za nezavisnu medijsku kulturu – H-alter s projektom “H-alterom protiv korupcije – http://www.h-alter.org
  • Udruga za razvoj radijskih programa Radio mreža s projektom “Korupcija.HR” – http://www.radionet.hr/o-nama
  • Transparency International Hrvatska s projektom “Transparentnošću protiv korupcije – imamo pravo znati 2010.!” – http://www.transparency.hr

Zemlja bez granica – Zadar, grad beskrajnih ljudi

Ovo ljeto sudjelovat ćemo na velikoj manifestaciji „Zemlja bez granica – Zadar, grad beskrajnih ljudi “. Događaj će se odvijati u gradu Zadru od 2. – 7. kolovoza 2010.  Uz mnoštvo interesantnih radionica, „Mala filozofija“ sudjeluje sa dvije:
1. „Osta’ san bez misliti’“ – za djecu od 8 – 12 godina u kojima ćemo raditi naše ‘klasične’ radionice o prijateljstvu, mudrosti, hrabrosti, mašti, različitostima koji nas spajaju, mašti, mitologiji….

2. ” Filozofija rock n’rolla”  – namijenjeno srednjoškolcima i starijima. Slušat ćemo iskonski rock n’ roll, te analizirati i tražiti filozofska učenja u tekstovima tih pjesama. Interesantno, zanimljiva, ali i nadasve zabavno.

•    Ukoliko ste u ili blizu Zadra početkom kolovoza za naše i sve ostale izuzetno zanimljive radionice možete se prijaviti na:http://www.zemljabezgranica.com/portal/index.php

Mala filozofija u dječjoj kućici DOKKICI

Naši učitelji Ida Sušić i Mišo Tokić, zajedno s djecom koja pohađaju naše radionice,  na svečanosti u dvorištu DOKKICE (Jagerova  12) u Osijeku pod nazivom „Dan otvorenih vrata DOKKICE  koja se održala u petak, 28.svibnja u 19.30 sati, predstavili su naše radionice s kratkim igrokazom „Zašto pohađam radionice ‘Male filozofije’?“ Naši mali filozofi (djeca koja pohađaju radionice) u najboljem svjetlu su predstavili program ‘Male filozofije“. Nadamo se da će i sljedeću školsku godinu provesti s nama u radionicama u Dokkici.

Druga nagrada za najkreativniji edukativni projekt
•    Ove godine smo bili nominirani i osvojili drugo mjesto za najkreativniji edukativni projekt u Republici Hrvatskoj (http://www.mrak.com.hr/naslovna.htm). Na kraju smo završili na drugom mjestu.

Radionica na učiteljskom aktivu

U travnju smo održali radionicu „Kritičko mišljenje/Vrijednosti“ u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, na učiteljsku aktivu.

Udžbenik iz Etike

Učitelj Male filozofije Bruno, zajedno sa kolegicom Dunjom Marušić-Brezetić objavio je udžbenik iz etike za drugi razred srednje škole »Ja, Mi, Oni« . Više o udžbeniku i reakcijama na udžbenik možete vidjeti na: http://www.profil-mozaik.hr/ja-mi-oni%E2%80%A6-udzbenik-etike-za-drugi-razred-gimnazije-i-strukovne-skole/PR/128355

Mala filozofija u DOKKICI

Početkom ožujka, u dječjoj kućici  DOKKICI, započeo je niz radionica Male filozofije. Svaku srijedu u 18 sati, do kraja školske godine možete prisustvovati ovim radionicama. Jedini je uvjet da imate između 8 i 12 godina, i da želite promišljati o svijetu oko sebe. http://www.dokkica.breza.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=12%3Amala-filozofija&catid=1%3Anaslovnica&Itemid=15&lang=hr

Predavanje » Filozofija za djecu i Meditran«

– Učitelj Bruno je još jednom sudjelovao na ‘Velikom’ filozofskom simpoziju, na Mediteranskim korijenima filozofije. Tamo je održao svoje predavanje “Filozofija za djecu i Mediteran“.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather