ETHOS: »Etičko obrazovanje u osnovnim školama i vrtićima za održivu i dijalošku budućnost«

–          Mala filozofija partner je u projekta ETHOS: »Etičko obrazovanje u osnovnim školama i vrtićima za održivu i dijalošku budućnost« (Project funded by the European Comission, Co menius Programme,Project Number: 527134- LLP 2012-SI-COMENIUS-CMP) http://www.amitie.it/ethos/menu01.htm. Partneri u projektu su Teološka fakulteta (Sveučilište u Ljubljani), Kirchliche Pädagogische Hochschule Graz (Austrija), Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Njemačka),  Amitié (Institut, Italija),  Scienter CID  (Institut, Španjolska),  Udruga Mala filozofija (Hrvatska) i Inova 4T Tuzla Tehnologija  (Tvrtka, BiH). Projekt je započeo 1. Listopada 2012.. a traje do 1. Listopda 2014. Suradnici Male filozofije u republici Hrvatskoj u ETHOSU su: OŠ “Stjepana Radića” Bibinje,  OŠ Šime Budinića, Zadar, OŠ Zadarski otoci, Zadar, OŠ Vukovina , Vukovina, OŠ “Petar Zoranić”, Nin i dječji vrtić Žuto pače.

 

OBILJEŽAVANJE DANA OBALE

–          Članovi Udruge Bruno Ćurko, Tina Marasović i Marija Kragić sudjelovali su na obilježavanju Dana obale u Splitu. Obilježavanje Dana Obale organizirao je Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcijskog plana i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP). Na javnom natječaju za održavanje radionica s djecom u sklopu navedenog projekta, članovi Udruge izabrani su za provoditelje radionica. Radionice su se održale 21. i 22. rujna u OŠ Kman Kacunar i Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Spitu. Po ugovoru potpisanim s Centrom za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) za našu Udrugu, Centar je isplatio 7.415,55 kn. Po ugovoru svakom od voditelja radionica isplaćeno je 15000 kn bruto. Nešto manje od 1500 kn uloženo je u materijale za provođenje radionica te putne troškove. 1525,12 kuna ostalo je Udruzi za slobodno raspolaganje. Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) javno se zahvalio članovima Udruge, te najavio buduću suradnju u provođenju sličnih projekta.

TRENING ZA ČLANOVE UDRUGE U DALJU

–          Održan je drugi cjelodnevni trening za nove učitelje Udruge u Dalju. Trening se održao 12. rujna u Kulturnom i znanstvenom centru Milutin Milanković.

SOPHIA NETWORK MEETING, Požarevac, Srbija , 2012.

–          Članovi Udruge Bruno Ćurko, Ivana Kragić i Tina Marasović sudjelovali su na SOPHIA Network Meeting u Požarevcu, 14. – 16. rujna (Republika Srbija). Bruno Ćurko i Ivana Kragić na konferenciji su održali radionicu pod nazivom „Filozofija i filozofi u projektu ‘Pogled u vlastito mišljenje’ te predstavili program Pogled u vlastito mišljenje.

POGLED U VLASTITO MIŠLJENJE 2012/2013

Sredinom rujna nastavljen je program Pogled u vlastito mišljenje u sljedećim školama i knjižnicama:

 1. OŠ “Stjepana Radića” Bibinje
 2. OŠ Šime Budinića, Zadar
 3. OŠ Zadarski otoci, Zadar
 4. Gradska knjižnica, Zadar
 5. OŠ “Petar Zoranić”, Nin
 6. OŠ “Bukovac” , Zagreb
 7. OŠ “Petar Preradović” Zagreb
 8. Gradska knjižnica i čitaonica, Vinkovci
 9. OŠ Kman Kocunar, Split
 10. Gradska knjižnica Novska
 11. OŠ Ivana Gorana Kovačića Vinkovci, Vinkovci
 12. SPES – Mostar

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE

 

U kolovozu smo imali i redovnu izbornu skupštinu. Sve je ostalo isto. U tri službene godine djelovanja odradili smo oko 1000 radionica diljem Hrvatske, malo i u Južnoj Koreji…Osim “Pogled u vlastito mišljenje”, kreirali smo tri nova projekta koja su uspješno provedena i provode se (“Umjetnost demokracije”; “More i obalno područje”, ” Tko se boji korupcije još?”). Sudjelovali na nekoliko znanstvenih konferencija s radovima o našim projektima (Francuska, BiH, RH, Južna Koreja, Italija), objavljivali znanstvene i stručne članke o našim programima i projektima (Francuska, U.S.A., BiH, RH,Brazil). Ove godine imamo 11 škola i 3 knjižnice u kojima ćemo provesti “Pogled u vlastito mišljenje”. Nadamo se da ćemo s partnerskom Udrugom provesti novi projekt “Vesele znanstvene subote”, trenutno se radi ili započinjemo raditi kao partneri u dva malo veća projekta. O svemu tome biti će te obaviješteni na vrijeme.

Bruno Ćurko – tajnik SOPHIAe – European Foundation for the Advancement of Doing Philosophy with Children

 

–          Predsjednik Udruge,  dr.sc. Bruno Ćurko, 24. listopada 2012., na prijedlog Upravnog odbora Udruga Mala filozofija, izabran je za tajnika krovne Europske udruge za filozofiju za djecu – SOPHIA (European Foundation for the Advancement of Doing Philosophy with Children).

LJETNE RADIONICE U SPLITU

 

–          Cijelo ljeto učiteljica Tina Marasović održavala je radionice iz projekta »Pogled u vlastito mišljenje« u knjižnici Marka Marulić u Splitu. Gostovala je na radio Suncu i na Tv Jadranu. Na radiju je slušatelje upoznala s radom Udruge, a na TV Jadranu o radionicama koje je radila u sklopu promoviranja promoviranja ljetnih radionica u knjižnici.

 

Učitelji Bruno i Ivana na prvom TEDxu u Splitu

–          U svibnju 2012. su Ivana Kragić i Bruno Ćurko sudjelovali na prvoj TEDx konferenciji u Splitu na temu neformalnog obrazovanja s predavanjem »Učenje za kvalitetno mišljenje«

Mala filozofija u Školskom satu HTV

–          U ožujku 2012. učitelji Bruno i Ivana Kragić sa učenicima iz OŠ Bukovac, Melitom Doktor i Martom Filipović, gostovali su u emisiji HTVa Školski sat koja je bila posvećena našem dosadašnjem radu.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather