Održan Filozofski vikend u Obrovcu

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”filozofski vikend 2016.”]

Black Sabbath, Grašak, Woody Allen i Drvena škrinja na filozofskom vikendu u Obrovcu

Unatoč požaru i jakoj buri koja tom jačinom nije puhala u zadnjih dvanaest godina , NIKADA, održan je drugi Filozofski vikend u Obrovcu, kakav nije održan u zadnjih godinu dana, NIKADA!

Dok je požar gasilo 30 vatrogasaca, desetak sudionika Filozofskog vikenda, različitih facebook profila, bračnog statusa, zanimanja, prehrambenih, radnih i misaonih navika, prakticiralo je filozofiju raznovrsnim metodama.

Što Black Sabbath, Grašak, Woody Allen i Drvena škrinja imaju zajedničko? Ne znate odgovor? Tada vam je potrebno filozofsko savjetovanje.  Uz stručno vodstvo dragih organizatora, perspektiva se mijenja. Sve granice su izbrisane, nema profesora i učenika, nema podređenih i nadređenih, svi postajemo učenici, nikako mučenici.

Funkcije škole dobivaju novu dimenziju, za vrijeme bure hodnik je peripatetičko šetalište, učionica je u jednom trenu spavaonica u drugom radionica (po potrebi može i rađaonica), samo toalet ostaje dosljedan svojoj namjeni, što god Žižek mislio o tome.

Kada bi Vam netko dao mogućnost da provedete četiri dana zatvoreni u školi za vrijeme vaših ljetnih praznika, postavlja se pitanje zašto bi odgovorili DA. Primjenimo Zoranovu metodu. Prvi korak je konceptualizacija, kako opisati ovo iskustvo pomoću jednog pojma (jedna riječ!)  PROMJENA.

Drugi korak je argumentacija, zašto baš promjena. Kroz ovo iskustvo mijenjamo sebe i druge, iako zvuči kao klišej. Navika je najgori čovjekov neprijatelj, rutina daje iluziju sigurnosti. Svatko tko se upusti u ovu filozofsku avanturu, ne može otići isti, zahvaljujući divnim idejnim začetnicima ovog i budućih Filozofskih vikenda.

Nietzsche se jednom pitao: „Čovjek je nešto što treba biti prevladano. Što ste vi učinili da biste ga prevladali?“  Odgovor: Otišla bih na Filozofski vikend u Obrovac!

MirellaTurk, prof.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *