R-evolucija danas (More i obalno područje kao mjesta za promišljanje o odnosu s prirodom)

Projekt se sastoji od pet radionica koje se održavaju u učionici, prirodi i na morskoj obali uz pokuse i naravno rasprave.

Ciljevi

Upoznavanje  i shvaćanje   pojma   evolucije i  prirode.   Osvještavanje   o nastanku i današnjem izgledu biljnih i životinjskih vrsta te shvaćanje važnosti biološke raznolikosti. Rušenje predrasuda i strahova na temelju vizualnog izgleda i navike percipiranja  „ružnog“  kao lošega. Prikaz čovjekova utjecaja na okoliš te shvaćanje vlastitog utjecaja na okoliš određenim radnjama.

Rezultati

Razina znanja u polaznika na pojedinim područjima povećana od 16% do 100%.Radionica kojom se pokušala osvijestiti kulturna uvjetovanost našeg ponašanja prema određenim biljnim i životinjskim vrstama pokazala je da većina polaznika zmije i insekte označava „zlima“ i „neprijateljskima“ te uz njih vezuju osjećaje straha, nesigurnosti, bespomoćnosti i odbojnosti što utječe na njihovo ponašanje prema tim jedinkama u prirodi.

Komentari    polaznika

Polaznici su u općoj evaluaciji programa rekli da su „mnogo toga novog naučili“ što im je „otvorilo oči“ te su izrazili želju da se radionice nastave i pozitivnim su ocijenili što se o „o svemu raspravlja i o svemu se može razgovarati i iznijeti svoje mišljenje bez straha od osude ili ocjene.“

Mogućnosti      prilagodbe i     daljnjeg razvoja   programa

Dio programa prilagođen je učenicima od 7 do 11 godina (1.-4. razred) te je proveden u Splitu u rujnu 2012. povodom obilježavanja Dana obale u organizaciji United Nations EnvironmentProgrammeMediterraneanAction Plan PriorityActionsProgrammeRegionalActivity Centre (PAP/RAC). Od tada radionice se provode svake godine povodom spomenute međunarodne konferencije. Radionice su održane istom prigodom s učenicima srednje škole u travnju 2013. Na obilježavanju Dana obale 2014. u Splitu odradili smo nove radionice te javno prikazali novi igrokaz „Anuška se pita“….

Broj polaznika: 15 – 20

Trajanje projekta: 10 tjedana

Dob polaznika: 14 – 16 godina

Broj školskih sati: 32

Budžet: 8,000.00 kn

Sponzori i donatori: Gimnazija Vladimira Nazora

more1 more2 more3

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather