Hrvatskoj zlato na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Capture.JPG

Na 27. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, koja se održala u Rimu od 16. do 19. svibnja 2019., hrvatski je učenik Viktor Mršić osvojio zlatnu medalju! U konkurenciji srednjoškolaca iz 50 zemalja širom svijeta, od Bangladeša do Kostarike, od Singapura do Izraela, Južne Koreje do SAD-a, zagrebački je gimnazijalac do zlata došao esejem na temu citata američke suvremene filozofkinje Donne J. Haraway.

DSC02033-kopi.JPG

Viktor, maturant Gimnazije Lucijana Vranjanina, je na Olimpijadu otišao nakon što se kvalificirao na državnom natjecanju iz filozofije. Zajedno s njim, na Olimpijadi je sudjelovala i još jedna iznimna mlada filozofkinja, učenica Klasične gimnazije, Tara Jović.

Inače, hrvatski učenici su od početka sudjelovanja na Olimpijadi davne 2007. godine sakupili dvije srebrne i brončane medalje, četiri medalje časti (4. mjesto) i jednu počasnu medalju (5. mjesto). Aktualno je zlato kulminacija 12 godina marljivog rada učenika, ali i požrtvovnosti mentora i profesora. Ove je godine učenike pratila mentorica i nastavnica Ivana Bogović, te voditelj hrvatske delegacije Međunarodne filozofske olimpijade, ujedno član Hrvatskog filozofskog društva te profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu, Bruno Ćurko.